arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraavhearts

#Braavhaert: Camille Dubois - Co-founder Camion


#Braavhaert: Camille Dubois - Co-founder Camion


Camille Dubois, co-founder van het populaire plant-based restaurant Camion- bekend in Antwerpen en omstreken voor zijn befaamde vegan gekapt, staakte even het kokerellen om ons te woord te staan.

Funfact: het is een vegan resto, maar 95 procent van haar cliënteel is dat niet. Zegt genoeg over het smakenpalet, kader en recepten! 

Hello Camille! Je hebt een van de populairste plant-based resto’s in Antwerpen, hoe bedacht je het concept? 

Het is eigenlijk best grappig hoe ons concept enerzijds al een tijdlang vast stond, maar anderzijds pas echt vorm heeft gekregen van zodra we up & running waren. Ik wist al langer dat ik ooit een horecazaak zou starten. Omdat gezondheid voor mij altijd al een topic as wilde ik dit hierin meenemen, dat stond vast. Alleen wist ik toen nog niet van het bestaan van een plant-based levensstijl af. Het is pas tijdens onze reis door Zuid-Amerika dat mijn man en ik zelf vegan zijn beginnen leven en dat het duidelijk werd dat ik dit op de kaart wilde zetten in Antwerpen.

Na een tripje in Spanje was de kogel door de kerk. Samen met mijn beste vriendin Boqion zouden we een vegan lunch- en aperozaak starten. Lekkere hapjes die we snel konden serveren, gepaard met een goed glaasje natuurwijn. Al snel liep dit in de goede zin uit de hand; apero werd een volwaardig diner en we hadden snel door dat we eerder een restaurant waren dan een aperozaak voor een snelle hap. Dat is intussen ook hetgene waarvoor we staan en waar we trots op zijn. Kijk, je komt uitgebreid bij ons dineren, vergezeld door een zorgvuldige selectie drankjes en maar daar komen simpelweg geen dierlijke producten bij kijken. Plant based fine dining in een easy going kader. 

 

Wat is volgens jou het succes van Camion? 

Tot op de dag van vandaag is minstens 95% van ons cliënteel niet vegan. Dagelijks krijgen we meldingen in ons reservatiesysteem dat iemand “wel vis en geen vlees eet”, “geen schaal- en schelpdieren”, “geen lactose”, … Heel veel mensen weten dus blijkbaar tot op heden niet dat ze bij ons fully vegan komen dineren en dat is volgens ons juist onze kracht. Het ligt er niet vingerdik op.

Wij willen lekker eten en drinken serveren en zetten daarbij groenten in de hoofdrol. We laten het klassieke voor- en hoofdgerecht ook achterwege en werken met een sharing menu, waardoor je misschien minder snel een stuk vis of vlees mist in die combinatie. Daarnaast is er de afgelopen jaren meer en meer te doen rond een vegetarische en vegan levensstijl en dat wekt een gezonde interesse op bij mensen.

Veel andere vegan eetgelegenheden zijn er ook nog niet in Antwerpen, wat ons ten goede komt natuurlijk, al juichen we het alleen maar toe als er plant-based concullega’s bij komen. 

Hoe vind je inspiratie voor nieuwe gerechtjes? 

Die vraag krijgen we geregeld, omdat we 3-wekelijks van menu veranderen. Ik denk dat we hiervoor beroep doen op een mooie combinatie van enerzijds onze eigen kennis die zich in de afgelopen 3 jaar heeft gevormd en anderzijds kijken we naar wat anderen doen en geven we daar onze plant based eigen draai aan. We kennen intussen wel wat van de groenten die de seizoenen ons bieden en gaan dan spelen met heel veel verschillende bereidingstechnieken zoals stomen, roken, drogen, fermenteren, marineren, … En dan is het een kwestie van die groenten te combineren met de juiste noten, kruiden, sausjes, texturen, … 

Hoe belangrijk is gezonde voeding voor jou?

Los van Camion speelt dit wel een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben heel lang zoekende geweest naar een eetpatroon dat voor mij het beste werkt. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik de plant based keuken ontdekt hebt. Intussen probeer ik wel ook gewoon meer en meer te vertrouwen op mijn intuïtie en eet ik waar ik zin in heb zonder mezelf al te veel restricties op te leggen. En middenin de chaos heb ik soms gewoon even een reminder nodig om te beseffen dat ik veel blijer word als ik kies voor wat haaks tegenover mijn craving staat. (Lees; een uitgebreide salade vs pasta).

Je hebt een zoontje Oliver, hoe heeft hij jouw leven, work/life, ondernemerschap veranderd? 

Mijn work/life balance ziet er sinds Oliver zijn komst heel wat anders uit. Tot voor mijn zwangerschap beleefde ik mijn tweede jeugd in Camion; van ’s ochtends tot ’s avonds werken, een paar glaasjes om de dag af te sluiten met de collega’s, soms nog een stapje in de wereld gaan zetten en de volgende dag hetzelfde opnieuw. Nu ik mama ben, en heel graag een aanwezige mama wil zijn, is dat uiteraard niet meer wat ik wil en kan. Wel kan ik zeggen dat ik dit, met of zonder kind, niet had kunnen doen. Terwijl Boqion ’s avonds op gang komt en leeft voor de gezelligheid die er dan bij ons hangt, ben ik sowieso altijd iets meer in de wieg gelegd geweest voor de daguren. Gelukkig vinden we daar dus een mooi evenwicht in, al was dat wel even zoeken. 

Hoe vind je de combinatie mama/ondernemer? 

De combinatie mama en ondernemen/fulltime werken is eigenlijk best goed te doen. Ik vind het alleen wel een uitdaging om alle andere ballen ook nog in de lucht te houden. Naast werk en kind is er ook nog je familie, vrienden, partner, jezelf, de verplichte doktersafspraak, sporten, … Dus ja… heel vaak wordt de vraag gesteld “en, mama en werken, lukt dat?” maar het is gewoon de combinatie van alles daarnaast dat het wel pittig maakt. 

Koester je nog andere professionele ambities voor de toekomst? 

Op korte termijn zit er iets heel leuks aan te komen; in de loop van juni openen we een tweede vestiging van Camion op de PAKT site. We speelden al langer met het idee om uit te breiden, omdat we voelen dat we aan ons plafond zitten in de huidige Camion qua keuken, opslagplaats, bezetting, enz. Ik denk dus dat door deze nieuwe opstart mijn professionele ambities ongetwijfeld weer een hele tijd gekoesterd zullen zijn. Op lange termijn droom ik er stiekem van om een soort eigen Goop-lab te runnen. Alle mogelijke holistische gezondheidsbehandelingen onderzoeken, testen (een beetje wat jij met sport doet), babbelen met mensen die er zo veel meer over weten dan ikzelf, me verdiepen in yoga en alles waartoe ons lichaam en onze geest in staat is, … Het blijft mij fascineren wat er te leren valt en het frustreert me soms dat ik niet alle tools beheers om een zo gezond mogelijk leven te leiden op fysiek en mentaal niveau. Ah ja en niet onbelangrijk, liefst van al doe ik dat allemaal ergens onder de zon. Ik zie mezelf nog altijd niet oud worden in België om heel eerlijk te zijn.
 

Het recept voor de Camion Gekapt ga je terecht nooit delen, maar heb je tips voor andere ondernemende vrouwen (in de horeca)?

Ik zou zeggen: blijf trouw aan je eigen visie. Om een voorbeeld te geven; 3 jaar geleden verklaarden heel veel mensen ons voor zot dat we voor een fully vegan restaurant gingen. In mijn ogen verhoogt je slaagkans al aanzienlijk als je er zelf 100% in gelooft. 

Wie mag er volgens jou niet ontbreken in onze Braavheart-sectie?

Als je Nina Pierson en Rens Kroes aan de haak kan slagen, dan lees ik héél graag mee. En Roxanne van Rouge Period en Alessia the mindset dietitian zouden hier ook wel een tof verhaal kunnen vertellen denk ik. 

Bedankt!