arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraavhearts

#Braavheart: Marie & Kaat - The Mocktail Club


#Braavheart: Marie & Kaat - The Mocktail Club


Braavheart Marie & Kaat


Wat beter om de goede maand te starten met goede voornemens als Dry January of February? Dit brengt ons meteen bij het lekkerste alternatief voor een goede cocktail: mocktails van The Mocktail Club. Gestart door Marie Claessens in 2016 vanuit een eigen zoektocht naar gezonde en lekkere alternatieven voor een glaasje alcohol. Marie heeft een intolerantie voor alcohol en was het beu om enkel frisdrank of water aangeboden te krijgen op een gelegenheid als alternatief. 


1. Hi Marie & Kaat, kunnen jullie in enkele zinnen omschrijven wie je bent/wat je doet? 

Hi ik ben Marie, 27 jaar, afgestudeerd in KMO management en een postgraduaat behaald in Digital marketing. Tijdens mijn studies ben ik reeds gestart met The Mocktail Club. Vanuit mijn eigen intolerantie aan alcohol en het gebrek aan gezonde alternatieven voor alcohol ben ik The Mocktail club gestart in 2016 als student ondernemer. 3 jaar later heeft mijn zus Kaat het team vervoegd. 

Hi ik ben Kaat, 29 jaar, afgestudeerd in communicatiewetenschappen en mijn carrière gestart in de wereld van de productie bij een productiehuis. Na een tijdje merkten we dat het wat veel werd voor Marie om alleen de zaak te runnen en ben ik in het team gekomen. Sindsdien bouwen we samen complementair verder aan het verhaal. 

2. Wat is het voordeel om samen te ondernemen? 

Eerst en vooral zijn we zussen en kwamen we altijd al zeer goed overeen. In de afgelopen 2 jaar kunnen we ook terugblikken dat het steeds goed heeft gelopen tussen ons, maar dit wisten we eigenlijk vooraf ook al. Het was een evidentie dat dit ging lukken. Een voordeel om samen te ondernemen is het feit dat je altijd even kan overleggen of sparren samen. Alleen beslissingen nemen is veel moeilijker. Je kan met twee goed de voor en nadelen afwegen tegenover elkaar. Verder ga je ook anders nadenken over bepaalde zaken, omdat je verschillende insteken krijgt en dit doet je ruimer denken. 

3. Wie neemt welke rol op zich? 

Het voordeel is dat we complementair zijn samen. Kaat is gestructureerd en punctueel en Marie is de creatieve van de twee. Zij bedenkt bijvoorbeeld ook de verschillende smaken uit. Hierdoor heeft onze job ook een andere invulling. Soms loopt het wel wat door elkaar, maar we proberen ons te focussen op onze eigen verantwoordelijkheden. 

4. Kunnen jullie wat meer uitleg geven achter de visie van The Mocktail Club? 

Marie: The Mocktail Club is begonnen vanuit mijn eigen intolerantie aan alcohol. Het is gegroeid uit een blog en nadien zijn de producten gelanceerd. Echter wisten we al snel, dat we ons niet enkel willen vastpinnen op deze doelgroep. The Mocktail Club is voor iedereen.. Het moet DÉ vervanger worden van water of frisdrank als alternatief op een event. Het is feestelijk, ziet er mooi uit en de grootste kracht is de smaak! Daarom is de sky ook the limit. We hebben ook al enkele sterrenzaken binnen ons portfolio, die lovend zijn over het product. De visie is om HET alternatief voor een alcoholisch drankje te worden op restaurants, events of bij je thuis dat niet vol suiker zit, een leuke presentatie heeft en perfect combineerbaar is bij elk gerecht. Van aper’eau tot dessert! 

5. Ambities binnen 5 jaar? 

Binnen 5 jaar willen we verder uit Vlaanderen groeien en een aanzienlijk marktaandeel in Europa veroveren. Verder willen we onze brand awareness zodanig doen toenemen dat we top of mind zijn bij de consument. We moeten steeds overwogen worden als het alternatief voor alcohol. Wanneer iemand een feest plant moet er steevast op het lijstje naast champagne, gin tonic.. mocktails van The Mocktail Club staan zonder hierover na te denken. 

6. Highlight van jullie carrière

Elke leuke review is een highlight. Als we van klanten positieve feedback krijgen, maakt ons hart elke keer een sprongetje. We vinden het super leuk om te horen dat klanten onze mocktails lekker vinden. Dat geeft ons echt een boost. Daarnaast is het ook leuk om de bevestiging te krijgen van mensen die er professioneel mee bezig zijn zoals chefs en bartenders. Als we een goed restaurant bij onze klanten mogen rekenen is dat super fijn. 

De highlight is het binnenhalen van een sterrenzaak. De bevestiging, die je krijgt van een sterrenchef is het summum! We hebben ook recentelijk een personeelslid aangenomen, wat ook zeker een highlight is., omdat dit kadert in onze groeiambitie. Femke past perfect in ons bedrijf en gaat er helemaal voor. Dankzij Femke kunnen we veel meer verwerken en kunnen wij ons ook meer focussen op onze ambities. Dat is weer een stap vooruit. 

7. Genoeg over business! Wat doen jullie graag in je vrije tijd? 

Momenteel is het zeer moeilijk om The Mocktail Club te combineren met vrije tijd. Dit gaat echt in periodes. December is bijvoorbeeld een zeer hectische maand, waar we elk weekend blijven doorwerken. We geloven wel in een gezonde work-life balance en zijn ervan overtuigd dat het oude idee dat je enkel iets kan bereiken door hard te werken tot midden in de nacht niet altijd de juiste manier is. Het is echt een balans tussen zéér hectische periodes en iets minder drukke momenten, waar we de tijd nemen om te reizen of om met vrienden af te spreken. 

8. De ideale ontspanning? 

Kaat: Voor mij is dit een koffietje gaan drinken met mensen, die ik graag zie. Take-out koffie gaan halen en een wandelingetje maken en zo wat bijkletsen. Zalig! In niet corona tijden organiseer ik graag etentjes bij mij thuis of gaan eten op restaurant, daguitstapjes naar zee, citytripjes, … maar dat kan nu jammer genoeg even niet. 

Marie: Voor mij is dit ook met stip op één afspreken met vriendinnen. Naast take-out koffie ook take-out food gaan halen. Food & drinks is een echte passie. 

9. Omdat Januari kadert in het nemen van goede voornemens: hebben jullie enkele sportuitdagingen gepland? 

Voor ons is sport momenteel meer een inspanning dan ontspanning. Na lange dagen is het moeilijk om de motivatie nog te vinden om te gaan sporten. Dit is wel een goede voornemen voor 2021. We merken wel dat we na het sporten ons beter voelen en goed in je vel voelen is belangrijk. Het is nog even zoeken naar het evenwicht. We compenseren dit wel door gezond te koken en uiteraard zijn onze mocktails ook gezond. Dit is één van de waarden van The Mocktail Club. 

10. Food tips? 

Kaat: ik kook veel gerechten uit de boeken van Pascale Naessens of Ottolenghi. Dit zijn gezonde recepten, vrij snel te maken en met veel groenten. Ik houd me aan het principe om vooral veel groenten te eten met een stukje vlees of vis. Standaard weinig paste of koolhydraten in mijn gerechten.

Marie: Wat leuk is aan onze mocktails dat je dit kan combineren met elk type gerecht: 

  • Raspberry & Lavender met dessert of chocolade
  • Lemongrass & Chili met Witte vis of schaaldieren 
  • Appel & Thyme met een stukje gevogelte
  • Beetroot & ginger met een rood stukje vlees
  • … 

Je kan van aper’eau tot dessert een andere mocktail schenken. 

11. Lezen jullie ook boeken of luisteren jullie naar bepaalde podcasts? 

Marie: ik ben vaak onderweg voor The Mocktail Club in de auto en dan nog vaak lange afstanden. Dit is de moment dat ik naar podcasts luister. Ik ben echt fan! Volgende podcasts kan ik zeker aanraden: 

  • De Kobe show, persoonlijke verhalen die vaak ook gepaard gaan met een boeiend carrièrepad.
  • Radio 1 : Iemand, dit zijn boeiende levensverhalen van onbekende personen. 
  • Wat zij wil: hier is telkens een vrouw aan het woord met een doel voor ogen.

Kaat: vroeger las ik veel meer boeken dan de laatste tijd, maar ik probeer er toch tijd voor te maken. Een boek dat ik sterk kan aanraden is: Een klein leven van Hanya Yanagihara. Toch wel een traantje weggepinkt bij het lezen van dit boek. De podcast Caliphate door Rukmini Callimachi voor New York Times is een aanrader. Je krijgt een blik op het leven in de Islamitische Staat, heel meeslepend. De volksjury is ook echt een leuke reeks om te beluisteren. Heel funny en ontspannend om te beluisteren. 

12. Last but not least, welke powerwomen mag niet ontbreken in deze rubriek? 

  • Julie van Think tomoto - Julie: smijt haar volledig. Net gestart, maar hier gaan we nog van horen! 
  • Bie van La Favo - sympathieke madam, die er vollenbak voor gaat