arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraavhearts

Braavheart: Robynn De Groof


Braavheart: Robynn De Groof


Meet Robynn, een welgedreven jonge vrouw met een passie voor patisserie 🎂

1. Kan je kort uitleggen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Robynn, 23 jaar en heb een enorme passie voor bakken en koken. In februari 2021 startte ik mijn eigen patisserie bedrijfje als student verpleegkunde na vroedkunde. Bakken is al 5 jaar voor mij de ultieme uitweg van de stress van het dagelijkse leven. Wanneer anderen net veel stress krijgen bij het koken of bakken, word ik juist helemaal rustig. Dat is waar ik mij echt het meest mijzelf voel. Daarnaast ben ik een enorme people pleaser en wat is er nu leuker dan mensen gelukkig maken met heerlijk zelfgemaakt gebak? Bij Sweet Baking Ruby kan je dus patisserie bestellen. Door te werken op bestelling werk je op een duurzame manier, want je maakt alleen wat er gevraagd wordt. Er wordt dus niets onnodig weggegooid. Je kan ook makkelijker aanpassingen maken, iemand die bijvoorbeeld geen gluten of lactose mag, daar maak je dan hetzelfde voor maar met enkele kleine aanpassingen kunnen zij genieten van dezelfde lekkernijen als iemand dat dat wel mag eten. En daarnaast is alles zelfgemaakt, ik werk dus niet met halffabricaten, hierdoor wordt kwaliteit gegarandeerd.


2. Hoe is Sweet Baking Ruby ontstaan? 

Eigenlijk is Sweet Baking Ruby per toeval ontstaan. Ik zeg al jaren dat ik toch liever mijn eigen baas zou zijn, dan voor iemand te moeten werken. En na mijn studie Vroedkunde ben ik een jaar in Parijs geweest als Fille Au Pair. Mijn schoonouders gaven mij voor kerst een workshop 'macarons maken' cadeau en ik denk dat zo het zaadje geplant is geweest. Na mijn terugkomst uit Parijs ben ik met een nieuwe studie begonnen en omdat ik maar één lesdag in de week had, ben ik een blog gestart rond bakken en koken. Door de corona had ik de kans gekregen drie maanden mee te draaien in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. Voor mij drie fantastische maanden, maar ook wel ergens kwam dat besef van dat ik mij niet heel mijn leven zag werken in die ziekenhuissetting. In februari 2021 begon ik mijn eigen zaakje met patisserie op bestelling. Dit werd een succes. Ik kan het moeilijk beschrijven, maar mijn gedachten draaiden een hele dag rond mijn eigen zaak, hoe ik daarmee verder wilde. Toen gaven mijn ouders mij een ultimatum: 'ga er volledig voor nu, of werk eerst uw studies af'. Voor mij was de keuze heel snel gemaakt. Ik werkte mijn jaar nog wel af en sinds oktober 2021 ben ik zelfstandig patissier in hoofdberoep geworden. 

3. Wat wil je binnen 5 jaar hebben bereikt?

Mijn hoofd zit vol ideeën. Daar moet ik mijzelf echt wel een stukje in temperen. Ik hoop toch over een aantal jaar een fysieke zaak te kunnen openen in Parijse stijl. Genre van een Franse bistro met focus op ontbijt, lunch en uiteraard patisserie. Ik hoop tegen dan ook een patisserie diploma op zak te hebben.

4. Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Goh, overal en nergens. Instagram, Pinterest, reizen... ik ben ook ingeschreven op een Frans magazine: Fou de Pâtisserie en daarnaast heel veel bakboeken doorbladeren en mij op die manier laten inspireren.

De meeste van mijn recepten zijn een samenraapsel van meerdere andere recepten: de bodem van dat boek, de vulling van een andere website, het veranderen van de fruitsoorten om zo tot mijn eigen recept te komen. Ik zou mijn bakstijl eerder als klassiek met een moderne twist willen beschrijven. Het is belangrijk de basis goed onder de knie te hebben en Franse patisserie blijft de top van de top he! Iedereen gaat tegenwoordig meer de Amerikaanse tour op, maar heel eerlijk dat is echt niets voor mij, ik vind dat veel te zoet en veel te bombastisch. Echte Franse patisserie is hier nog moeilijk te vinden, dus daar wil ik mij op focussen.

5. Als je een samenwerking zou kunnen doen met een bekende patissier, wie zou het dan zijn en waarom?

Aurelien Cohen. Wat hij klaarspeelt, wow. Zijn smaakcombinaties en zijn afwerking zijn simpel, maar verrassend. Hij maakt patisserie toegankelijk voor iedereen. Hij geeft ook online masterclasses waar hij gedetailleerd zijn recepten in uitlegt. Naar hem kijk ik echt op, hij is ook begonnen vanuit zijn passie en zijn gebakjes zijn ook in de stijl waarin ik graag werk.

6. Tegenslagen krijgt iedereen. Hoe ga jij hiermee om?

Dat is voor mij nog een moeilijke. Ik neem feedback heel persoonlijk. Ik zie dat snel als een ware mislukking van mijn eigen. Regelmatig vloeien er dan wel eens tranen. Al gaat dat toch wel al iets beter, ik volgde in de hogeschool hier meerdere cursussen voor, oa een assertiviteitscursus. Voor mijzelf heb ik eigenlijk een soort verdedigingsmechanisme opgebouwd waardoor ik er al voor ga zorgen dat ik nooit iets voorschotel als ik niet weet dat het tegen de perfectie aanleunt. Alles wat je op mijn website vindt is uitgebreid getest en geproefd door mensen die ik 100% vertrouw in hun mening. Wanneer ik echt een tegenslag heb, dan probeer ik tegenwoordig mijzelf ervan af te leiden en iets anders te doen om mijn negatieve gedachten te verzetten. Dan kan ik na een paar uur er met een andere blik op terugkijken. Praten helpt ook enorm bij mij. Mijn gevoelens uiten bij de mensen die ik echt graag zie, zij kunnen vaak een ander inzicht geven op de situatie. Het helpt mij vaak om te beseffen dat de situatie toch niet zo dramatisch is als ik dacht.

7. Je hebt vroedkunde gestudeerd als ik me kan herinneren. Hoe heb je de beslissing genomen om patissier te worden ipv vroedvrouw? 

Hoe graag ik mijn studie vroedkunde ook deed en verpleegkunde ook trouwens, ik zag het mij gewoon niet heel mijn leven doen. Maak je dan de beslissing om enkele jaren financieel zeker te zijn door in een ziekenhuis te werken? Of neem je toch ineens die keuze om ervoor te gaan voor die droom? Ik heb nu ook wel het geluk dat ik van thuis uit enorm hard gesteund werd in het maken van mijn beslissing. We hadden ook de ruimte om een atelier te maken, waardoor ik van thuis uit kan blijven werken en ik geen huur moet betalen van een pand. Dat die steun er eigenlijk direct was van mijn omgeving zorgde er ook voor dat die keuze veel makkelijker te maken was. Daarnaast werk ik ook nog bij in restaurant Napo's tot het moment dat ik echt kan leven van mijn patisserie. Op deze manier hoop ik volgend jaar samen te kunnen gaan wonen met mijn vriend en zo samen onze toekomst verder uit te bouwen.

8. Als je één ultieme tip zou kunnen geven aan je collega-ambitieuze vrouwen, wat zou deze dan zijn? 

Volg uw passie. Je hebt al enorm veel geluk als je je passie hebt gevonden, waarom dan niet dagelijks doen wat jou gelukkig maakt? En als je echt wilt, dan lukt het wel. Tegenslagen komen er, moeilijke momenten ook en momenten dat alles wankel staat zeker. Maar probeer op die momenten erdoor te kijken en zoek naar dat ene lichtpuntje. Denk dan na waarom je er eigenlijk mee gestart bent en ga ermee verder. Er zijn zoveel meer mooie momenten die het dubbel en dik waard zijn om ervoor te blijven gaan. Het is één groot avontuur, met ups en downs, maar achteraf kan je alleen maar trots zijn op wat je hebt bereikt. 

9. Wie mag er volgens jou niet ontbreken in onze Braavheart-sectie?

Manou Heyse, zij heeft net haar eigen evenementenbedrijf Visioned opgericht. Om zoiets te durven in tijden als deze... dan heb je echt ballen aan uw lijf. Gaan voor die passie en durven dromen van een toekomst waarin we ons terug kunnen laten gaan op evenementen. Chapeau.

     

    Thank you Robynn! We kijken er naar uit om te zien waar Sweet Baking Ruby jou brengt! 🤩