arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraavhearts

#Braavheart: Ysalyne van Dessel


#Braavheart: Ysalyne van Dessel


Een naam als "Atelier Palmier" doet dromen. En de juwelen nog veel meer. Wie is de creatieve mind achter dit fonkelende label? 

Ysaline stapte deze zomer in het huwelijksbootje en wij konden alleen maar met onze mond open kijken. Wat een locatie, wat een jurk.

Gelukkig vond ze tussen de juwelen en sieraden de tijd om ons even te woord te staan. 

1. Kan je ons iets meer vertellen over jezelf? Wie ben je, wat doe je?

  Ik ben Ysalyne Van Dessel, Goudsmid, 26 jaar uit Antwerpen. Ik ben getrouwd met Frederic van Tilburg sinds 2018 en mama van Jane sinds 2019.

  2. Je was nog piepjong toen je Atelier Palmier lanceerde. Vanwaar jouw passie voor (het maken van) juwelen en hoe ontstond het idee om je eigen label te beginnen?

   Al van zo lang dat ik mij kan herinneren zijn juwelen heel aanwezig in mijn leven. Tijdens de zomervakanties ging ik met mijn grootouders naar zee, waar ik weken aan een stuk workshops van juwelen in parels volgde. Daarna ging ik thuis aan de slag en verkocht ik mijn juweeltjes op de wandeldijk. Toen ik 12 was won mijn creatie in het Diamantmuseum de prijs van beste “klok” en in het modemuseum stelde ik regelmatig zelf ontworpen stukken, kleding en objecten tentoon.

   3. Het stond dus in de sterren geschreven? ;-)

   Ik wist inderdaad al lang dat ik met mijn handen aan de slag wou en het creatieve pad wou bewandelen, maar mijn ouders hebben me steeds in de richting van ASO geduwd om toch maar dat diploma op zak te hebben.
   Na het middelbaar hunkerde ik dan ook naar een opleiding van Goudsmid, maar maar mij ouders spoorden we aan om eerst een veelzijdige richting te kiezen. Ik schreef me in voor de opleiding Architectuur aan de UA, maar wist al na één middag: "dit is niets voor mij". Te technisch, te theoretisch en vooral te veel regeltjes. Vooral dat laatste is voor mij belangrijk en apprecieer ik zo bij het ontwerpen van juwelen: ALLES kan.

   Na de eerste poging architectuur, schreef ik me in voor de richting Voedingswetenschappen. Deze richting hield ik netjes 1,5 jaar vol. Maar het idee om juwelen te maken, bleek toch in mijn hoofd rondspoken. Ik kreeg de kans om mijn droom te bespreken met een buitengewone getalenteerde goudsmid, Pascale Masselis. Ik had het geluk dat ik bij haar in de leer mocht en zo de basistechnieken goudsmeden kon ontdekken. 

   Al even snel als ik wist dat architectuur niets voor mij was, wist ik na een halve dag in het atelier van Pascale dat Goudsmit dat wél was. Niet vele later schreef ik me in op Syntra voor voltijds dagonderwijs Juwelier Goudsmid.

   4. En dan jouw eigen label? 

   Ik ging al snel op zoek naar een atelier en naar de benodigde uitrusting en kon aan de slag in de kelder van mijn ouders. Mijn motivatie was meteen al zo groot dat ik na de schoolopdrachten mijn eigen juwelen begon te maken. En kijk, eind 2015 postte ik mijn eerste stukken op instagram onder de naam YVD – fine jewellery.
   Na de opleiding op Syntra voelde ik me goudsmid, maar geen juweelontwerpster. Ik wist hoe ik van goudgranules iets moest maken zodat een edelsteen gedragen kon worden in een juweel, maar ik miste de essentie van het juweel.


   Daarom ging ik op zoek naar een vervolgstudie waar ik me verder kon verdiepen in het goudsmeden gecombineerd met juweelontwerp. Zo kwam ik in Parijs terecht. Ik volgde een CAP Joaillerie aan L’académie des métiers d’art, waar alle puzzelstukjes samen vielen. Ideeën omzetten in een schets om het ontwerp daarna om te vormen tot een draagbaar juweel, dat is mijn passie. En dat is niet alles. Ik bestudeer intrinsiek alle stijlvormen en verdiep mij continue in de betekenis van juwelen doorheen de geschiedenis…dream coming true!


   Net voor het behalen van mijn CAP(diploma) in Parijs leerde ik Frédéric kennen. Hij viel net zoals ik als een blok voor de stad, maar woonde nog in België. Kortom: ik moest vanaf dan vaak over en weer pendelen van Frankrijk naar mijn thuisland voor de liefde.


   Tijdens mijn treinritten schetste ik vaak juwelen, voor mijn eindwerk maar ook voor een collectie die ik ooit wilde uitbrengen. Een collectie juwelen die zowel super draagbaar en tijdloos is, en simpelweg voor instant geluk zorgen. Kan het niet beter omschrijven als “For Paradise Lovers in the City”
   Zo is Atelier Palmier ontstaan, een tropical touch & knipoog naar mijn tijd in Parijs, gebundeld in een logo met een tijdloze, authentieke uitstraling.

   5. Hoe omschrijf je jouw werkethiek? Waar haal jij je inspiratie vandaan?

   Mijn grootste inspiratie haal ik uit de historiek van de juwelenkunst. Nu was geschiedenis vroeger niet echt mijn favoriete vak maar wonder boven wonder vormde het examen juweel-geschiedenis voor de Franse commissie geen probleem.  Beter nog, ik vond die materie bijzonder boeiend en interessant.  Stukken uit de jaren 30’, luxe Art Deco stukken… daar kan ik uren op staren en mij afvragen hoe dat juweel opgebouwd is. 


   Ik vind het telkens opnieuw een enorme uitdaging om de verschillende stijlen uit het verleden in een vereenvoudigde versie te gieten en zo een luxejuweel te creëren dat dagdagelijks gedragen kan worden. Ik hou enorm van die manier van werken.
   Daarnaast probeer Atelier Palmier heel organisch te laten groeien zodat de klanten die ik aanwerf, klanten voor het leven zijn.

   6. Je bent op jonge leeftijd zelfstandige geworden, hoe combineer je je goed draaiende zaak met je privéleven? 

   Goeie vraag, soms gaat die combo top, soms gaat dat totaal niet. Door omstandigheden werd ik sneller zelfstandig dan gepland. Bovendien werd ik toen mama van Jane. Een hectisch jaar dus, 2018! Voor Jane kon ik gelukkig voldoende opvang voorzien om Atelier Palmier zo goed en snel mogelijk terug op volle toeren te doen laten draaien. Omdat ik toen nog maar een klein half jaar zelfstandige was, kwamen klanten soms “per ongeluk” of last minute bij mij terecht.

   Elk nieuw project was en is belangrijk voor mijn portfolio dus bewoog ik er hemel en aarde voor. Ja, het was soms erg heftig. Tijdsgebrek was geen excuus…


   Ik heb geluk dat Jane erg sociaal is en dat ik ze overal kan “droppen” als het nodig blijkt… Maar eenvoudig is het niet; tenslotte heeft zij toch ook aandacht nodig. Ook mijn man moet mij vaak missen, want ik maak vaak overuren. Dat is helaas het keerzijde van de groei en het succes van Atelier Palmier, vrees ik (zucht).
   Tot voor kort bestond mijn geplande dag er als volgt uit:
   Jane naar de creche brengen, Crossfit, chowchow Myla uitlaten en tegen 9:30 ten laatste zat ik met een fris hoofd in het atelier, klaar om de dag te rocken!


   Echter, de laatste maanden bestaan vooral uit social media runnen, klanten zien, atelierwerk en bezoekjes aan de diamantwijk om steeds op zoek te gaan naar unieke stenen op vraag van de klant.
   Daarbovenop kwam dan nog eens het plannen van ons grote trouwfeest in Tarifa. 
   We hebben dus zeker niet stil gezeten ;-). 

   7. Hoe zie je Atelier Palmier verder ontwikkelen in een ideaal scenario in de toekomst? Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

   Idealiter breidt het Atelier team binnenkort uit, zodat ik me terug meer kan focussen op het maken en vooral ontwerpen van juwelen/ nieuwe ontwerpen en een uitbereiding van de collecties.


   Ook ben ik actief op zoek naar leuke concept stores voor de collectie van Atelier Palmier. Eentje in Parijs vinden is mijn absolute droom.  

   8. Op welke verwezenlijking of samenwerking ben je tot nog toe het meest trots?

   Ik heb op het einde van mijn jaar in Parijs de Prix Avenir métiers d’art gewonnen, dit was sowieso wel een mijlpaal. 


   9. Ook jij krijgt waarschijnlijk af en toe te maken met een tegenslag. Hoe ga je daarmee om?

   Relativeren, relativeren en nog eens relativeren. Uiteraard kom ik tegenslagen tegen, is het niet dagelijks zal dat zeker wekelijks zijn. Dat gaat van kleine dingen in het productieproces die niet lopen zoals gewenst tot een klant die een groot project op het laatste nippertje bij een andere juwelier laat maken. Ja kijk, dat gebeurt. En dat gebeurt in elke business, bij eender wie…


   De kunst is om dit asap een plek te geven en er uit te halen wat later in je voordeel kan spelen. Dat is iets wat ik steeds probeer toe te passen.
   Daarnaast heb ik het geluk dat mijn man HEEL positief in het leven staat, na toch ook wel wat tegenslag. Als ik mezelf er niet meteen boven op krijg zal hij wel zijn best doen om de weerkant van zo’n tegenslag bloot te leggen en er het beste van te maken.  

   10. Waar vind jij je ontspanning na een hectische werkdag?

   In de crossfit – Crossfit Moves aan de slachthuislaan
   P.S. Ontdek hier waar je allemaal aan Crossfit kan doen in Antwerpen. 

   11. Als je één ultieme tip zou kunnen geven aan je collega-ambitieuze vrouwen, wat zou deze dan zijn?

   Mijn motto is LOVE + GUTS, staat ook getatoeëerd op mijn arm. Met voldoende passie en doorzettingsvermogen is echt alles mogelijk. Zeker met het huidige social network imperium vind ik het heel moeilijk om mezelf steeds opnieuw uit te vinden tussen de overload aan foto’s en juwelen die ongevraagd gespamd worden. Ik krijg daar vaak echt buikpijn van.


   Maar als ik dan terug denk naar de essentie van Atelier Palmier, die staat voor de creatie van draagbare, tijdloze juwelen die voor iedere klant een eigen betekenis hebben, dan weet ik opnieuw dat dit mijn passie is, Met voldoende doorzettingsvermogen zal mijn droom - die voor de moment volop in the running is - enkel maar beter worden, daar geloof ik “steenvast” in. 

   12. Wie mag er volgens jou niet ontbreken in onze Braavheart-sectie?

   • Camille Liebaert van Recto Verso (sportkleding) - (Been there, done that, Ysaline: lees het interview hier!) 
   • Regine De Winter – Agentuur loys
   • Caroline d’Holander – start deze zomer haar sustainable fashion webshop www.CDHstudio.com

    

   Thank you, Ysalyne!