Food & Recepten
Braav test: Intermittent fasting + onze ervaringen

Intermittent fasting is waarschijnlijk het meest besproken gezondheidsonderwerp van de afgelopen jaren. Wij bij Braav - nieuwsgierig als we zijn - ondergingen de test.
Helemaal nieuw met dit onderwerp? Wel, dat is oké, hier een korte uitleg van wat IF eigenlijk betekent:
Intermittent fasting kan op een aantal verschillende manieren in praktijk worden gebracht. Het komt er echter op neer dat je gedurende een bepaald aantal uren per dag vast. In deze vastenperiode eet je niets, het enige wat wel mag zijn water, thee en zwarte koffie drinken. Gedurende de andere uren van de dag, ben je praktisch vrij om te eten wat je wilt ;-). De gemakkelijkste manier om met het dieet te beginnen zou een 16:8 schema zijn: waarbij je tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds mag eten.
Vooral het enorme aantal voordelen haalde voor ons de trekker over:
- Gewichtsverlies & verlies van lichaamsvet (aangezien je lichaam zich moet voeden met lichaamsvet tijdens het vasten)
- Lagere insuline- en suikerspiegel in het bloed
- Verbeterde mentale helderheid en concentratie
- Meer energie
- Verbetering van je cholesterolgehalte
- Vermindering van het risico op Alzheimer
- Langer leven
- Cellulaire reiniging
- Vermindering van ontstekingen
Klinkt positief toch? Wij hebben het uitgeprobeerd, lees hieronder alles over onze ervaring:
IF ervaring Elise
Voor mij is IF een no go op trainingsdagen, maar op rustdagen is het een hele fijne manier om mijn productiviteit 's ochtends te verhogen en weerhoudt het me ervan om 's avonds laat te gaan snacken.
Maar omdat ik zo'n 10 tot 12 uur per week train, heeft mijn lichaam van tijd tot tijd echt voeding nodig. Lange periodes van vasten maken me misselijk en duizelig. Conclusie: 1 of misschien 2 keer per week 16 uur vasten kan geen kwaad en verbetert mijn focus, maar op andere dagen met veel fysieke arbeid is ontbijt zeer welkom.
IF ervaring Caro
De exacte reden die mij overhaalde tot intermittent fasting is de combinatie van een betere spijsvertering en meer energie. Exact de mix die ik nodig heb tijdens de drukke werkweken. De eerste week zag ik geen groot verschil, behalve een knorrende maag en extra honger bij de lunch. Na 10 dagen dacht ik niet eens meer aan ontbijten en werd IF een gewoonte, die makkelijk vol te houden was. Wat mij betreft, zeg ik absoluut GO tegen intermittent fasting en zal ik het proces voortzetten. In het verleden had ik bijna elke dag een opgeblazen gevoel na het avondeten & cravings de hele dag door. Dit gevoel drijft meer en meer weg. Het is nog niet helemaal over, daarom moet ik ook in het weekend strenger zijn!
Advies: praat met de mensen in je omgeving over de positieve dingen van IF en motiveer elkaar. Bijna 7 vrienden zijn aan het proces begonnen en voelen zich beter dan ooit.
IF ervaring Céline
View this post on Instagram
Ik heb een paar weken intermittent fasting geprobeerd en merkte echt dat het helpt om mijn lichaam in een rust/herstel modus te brengen. Voorheen had ik wat spijsverteringsproblemen die na een week intermittent fasting helemaal verdwenen waren. Daarnaast voel ik dat mijn focus scherper is tijdens de ochtenduren en ben ik veel productiever. Ik probeer me 5 dagen per week aan het intermittent fasting te houden, maar ik luister altijd naar mijn lichaam, als het 's ochtends echt naar voedsel verlangt, tank ik bij. Voor mijn werk gaan joggen en geen brandstof hebben werkt niet. Ik heb een goed ontbijt nodig om 's ochtends te kunnen trainen. Ik zou je dus zeker aanraden om het uit te proberen en te zien hoe je lichaam reageert, maar luister altijd naar de signalen die je lichaam je geeft.
Lees alles over de ervaringen van een aantal Braav community leden in onze Braav Body Guide Week #2.
Bereid om het te proberen? We hebben wat tips voor beginners op een rijtje gezet om je op weg te helpen:
- Drink voldoende water
- Zoek een schema dat voor jou het beste werkt
- Doe het geleidelijk voor meer succes
- Zorg voor voldoende eiwitten - dus eet niet alleen een salade.
- Begrijp het verschil tussen honger en verveling
- Hou jezelf bezig
- Begin met vasten na het avondeten - zo breng je het grootste deel van de tijd slapend door met vasten.
- Volg een gezond koolhydraatarm dieet tussen de vastenperiodes
- Doe geen eetbuien na het vasten