arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraav Lifestyle

12 onderzochte methoden om gelukkiger te zijn


12 onderzochte methoden om gelukkiger te zijn


Studies uitgevoerd door "positiviteitspsycholoog" Sonja Lyubomirsky wijzen op 12 dingen die gelukkige mensen anders doen om hun niveau van geluk te verhogen.  Dit zijn dingen die we vandaag kunnen beginnen te doen om de effecten van meer geluk in ons leven te voelen. Lees hier ook zeker meer over in het boek: "The How of happiness". 

1. Vermijd overdenken en jezelf constant te vergelijken

Jezelf vergelijken met iemand anders kan zeer negatief werken voor je moraal. Als we op de één of andere manier 'beter' zijn dan de persoon met wie we onszelf vergelijken, geeft ons dat een ongezond gevoel van superioriteit. Als we 'slechter' zijn dan de persoon met wie we onszelf vergelijken, brengen we meestal het harde werk dat we hebben gedaan in diskrediet en wijzen we alle vooruitgang af die we hebben geboekt. 

2. Onderhoud je sociale relaties 

De gelukkigste mensen op de planeet zijn degenen die diepe, betekenisvolle relaties hebben. Wist je dat studies aantonen dat het sterftecijfer van mensen verdubbeld wordt als ze eenzaam zijn? Er is een warm, donzig gevoel dat ontstaat als je een actieve kring van goede vrienden hebt, met wie je je ervaringen kunt delen. We voelen ons verbonden en een deel van iets zinvollers dan ons eenzame bestaan.

3. Leer relativeren en manieren, die voor jou werken

Soms gebeurt er rotzooi - het is onvermijdelijk. Het kan moeilijk zijn om met creatieve oplossingen te komen op het moment dat alles even lijkt tegen te vallen. Het helpt als je gezonde strategieën hebt om ermee om te gaan, die van tevoren zijn ingestudeerd, op afroep beschikbaar zijn en in je arsenaal tot je beschikking staan. En leer vooral relativeren! Som de zaken op die wel goed zijn gegaan afgelopen periode en leer hieruit waarom dit wel goed ging. 

4. Toon dankbaarheid 

Dankbaar zijn voor het goede dat al duidelijk aanwezig is in je leven zal je een dieper gevoel van geluk brengen. En dat is zonder iets te hoeven kopen.  We zullen het moeilijk hebben om ooit gelukkig te zijn als we niet dankbaar zijn voor wat we al hebben. Dit is één van de belangrijkste pijlers, die iedereen goed moet omarmen. 

5. Cultiveer optimisme

Winnaars hebben het vermogen om hun eigen optimisme te creëren. Wat de situatie ook is, de succesvolle diva is de meid die altijd een manier vindt om er een optimistische draai aan te geven. Zij ziet mislukking alleen als een kans om te groeien en een nieuwe les van het leven te leren. Mensen die optimistisch denken zien de wereld als een plek vol met eindeloze mogelijkheden, vooral in moeilijke tijden. Dit kan zeker helpen om je stukje gelukt te zoeken bij jezelf. Bekijk een situatie eens van de meest positieve kant! 

6. Toon dat je vriendelijk bent

Door een daad van vriendelijkheid te verrichten komt serotonine vrij in uw hersenen. (Serotonine is een stof die enorm veel voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder een gelukzaliger gevoel). Onbaatzuchtig iemand helpen is een super krachtige manier om je van binnen goed te voelen.  

7. Vergroot flow-ervaringen

Flow is een toestand waarin het voelt alsof de tijd stilstaat.  Het is wanneer je zo gefocust bent op wat je aan het doen bent dat je één wordt met de taak. Actie en bewustzijn zijn samengesmolten. Je bent niet hongerig, slaperig of emotioneel. Je bent gewoon volledig betrokken bij de activiteit die je aan het doen bent. Niets leidt je af of concurreert voor je focus.

8. Zorg goed voor je lichaam

Het verzorgen van je lichaam is cruciaal om de gelukkigste persoon te zijn die je kunt zijn.  Als je fysieke energie niet in goede conditie is, dan zal je mentale energie (je focus), je emotionele energie (je gevoelens), en je spirituele energie (je doel) allemaal negatief beïnvloed worden.  Wist je dat studies uitgevoerd op mensen die klinisch depressief waren aantoonden dat consequente lichaamsbeweging het geluksniveau zeer hard verhoogt. Bekijk zeker onze Braav body guide voor goede lichaamsoefeningen. 

9. Beoefen spiritualiteit

Als we spiritualiteit of religie beoefenen, erkennen we dat het leven groter is dan wij.  We geven het dwaze idee op dat wij het machtigste ding ooit zijn.  Het stelt ons in staat ons te verbinden met de bron van de hele schepping en een verbondenheid te omarmen met alles wat bestaat. Sommige van de meest verwezenlijkte mensen die ik ken, voelen dat ze hier zijn om werk te doen waartoe ze "geroepen" zijn.

10. Zet je in voor je doelen

Magische dingen beginnen te gebeuren wanneer we ons inzetten om te doen wat nodig is om ergens te komen. Wanneer je volledig toegewijd bent om iets te doen, heb je geen andere keuze dan dat ding te doen. Lijst voor jezelf ook altijd doelen op en probeer hier een concreet actieplan rond op te stellen met dagdagelijkse haalbare doelen. 

11. Geniet van de geneugten des levens

Diep geluk kan niet bestaan zonder ook te genieten van het leven. Welke geneugten des levens maken je gelukkig? Gun je af en toe ook een momentje om deze te beleven.

12. Leer te vergeven

Haatgevoelens koesteren is vreselijk voor je welzijn. Je geest kent namelijk het verschil niet tussen emoties uit het verleden en het heden. Als je iemand 'haat', en je denkt er voortdurend aan, dan vreten die negatieve emoties aan je immuunsysteem.  

 

Keep on smiling!