arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraav Lifestyle

6 renovatie tips van Caroline & Charlie


renovatie


Caroline en haar vriend Charlie hebben een passie voor renoveren en interieur. In 2017 kochten ze een casco appartement op het eilandje, die ze volledig from scratch renoveerden. Eind 2020 verkochten ze een volledig gerenoveerd huis in Berchem. Renoveren is met vallen en opstaan en je moet vooral een passie hebben voor bouwen/renoveren, veel geduld uitoefenen en volharden! Hier alvast enkele tips, waarmee je zeker rekening moet houden. 

Appartement Antwerpen

Appartement Antwerpen

1. Financiële planning is alles

Niets zo stressy dan niet met je budget toekomen of toch nog te moeten besparen in de finale fase. Maak daarom steeds een volledige budgetraming vooraf, waarbij je dan ook aan alles denkt. Van deurklink tot ramen! Neem elk detail op in je sheet. Denk zeker ook aan alle manuren, die je moet inhuren voor werken, die je zelf niet kan. Bij elke uitgave: vul dit meteen in in je sheet, zodat je een goed overzicht bewaard. 

Keuken - De wittestraat

Keuken - Berchem

2. Pinterest, pinterest, pinterest

Het verzamelen van informatie is het begin van het avontuur. Maak moodboards op Pinterest en laat je inspireren. Kijk wel altijd of de foto's dezelfde ruimtes zijn zoals de jouwe, zodat je jezelf niet blindstaart op een bepaalde foto. Voor elk detail zoals de kleur van je muur of je microtopping vloer kan je terecht op Pinterest. Wij hebben hier zelf veel knopen mee doorgehakt! Je kan zeker ook altijd beroep doen op een interieurspecialist zoals Elise van Oystr Studio.

Badkamer De Wittestraat

Badkamer - Berchem

3. Zijn structurele verbouwingen echt een noodzaak?

Denk er goed over na of het echt nodig is om breekwerken te gaan uitvoeren of een beetje decoratieve aanpassingen volstaan. Wanneer je structurele veranderingen gaat doen, heb je een architect nodig. Bij het uitvoeren van geen structurele werken, bijvoorbeeld bij het weghalen van een niet-dragende muur, heb je geen architect nodig. “Een architect is zo goed als altijd verplicht bij een verbouwing. Vanaf de moment dat je een verandering aan de gevel doet of de woning structureel gaat aanpassen, moet je steeds een architect onder de arm nemen. 

4. Charme behouden

Denk goed na over welke elementen je wil bewaren van het oude gebouw alvorens in het wilde weg alles af te breken. Bewaar authentieke elementen met een verleden en verhaal om de charme te bewaren. In Berchem vonden we nog vele oude moulures terug, eiken houten vloeren en goed bewaarde tegels. Zo geef je je pand karakter! 

Traphal

Traphal - Berchem 

5. Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Beslis nooit meteen met wie je voor de verbouwing in zee wil gaan. “Veel verschillende offertes aanvragen is niet nodig. Baseer je op offertes van vier of vijf verschillende aannemers,” . “Bij de keuze van aannemer zijn er twee essentiële zaken waar je rekening mee moet houden: is hij uit de buurt? en wat zijn de referenties van deze aannemer?”

6. Weeg af wat je zelf kan doen

(Gratis) Helpende handen kunnen het verschil maken. Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het werk zal tussendoor sneller vooruitgaan en je zal ook financieel wat kunnen besparen. “Toch valt dit financiële voordeel te bezien. Zo moet je er rekening mee houden dat professionele aannemers 6 procent betalen op materiaal,”. “Wanneer je dit materiaal zelf koopt, zal je 21 procent btw moeten betalen. Je kan dus best zelf aan de slag gaan als je weinig materiaal moet kopen, bijvoorbeeld afbraakwerken, en bij het plaatsen van bijvoorbeeld een badkamer kan je best een aannemer inschakelen.”

Buitenkant - Berchem