Braav Lifestyle
De 7 manieren om je goede voornemens langer vol te houden

We hebben allemaal goede voornemens voor positieve verandering in ons leven. We bedenken mooie doelen, zoals afvallen, fit worden, een boek schrijven, van loopbaan veranderen, stoppen met roken, minderen met cafeïne. Maar al te vaak duren onze goede voornemens niet erg lang.
Hoe vaak hebben we onszelf iets voorgenomen in het nieuwe jaar, om het in februari op te geven? Hoe vaak ben je niet op maandag met een nieuw dieet begonnen, om het woensdag weer op te geven? Hier zijn een paar manieren om uw kansen op succes te vergroten.
1. Neem niet te veel hooi op je vork
Laten we zeggen dat je hebt besloten om je leven te reorganiseren. Je wilt afvallen, een nieuwe carrière vinden, je relaties verbeteren en je huis netjes en opgeruimd houden.
Dat zijn allemaal heel goede doelen... maar door ze allemaal tegelijk aan te pakken, schiet je jezelf in de voet voordat je zelfs maar begonnen bent aan je reis naar succes. In plaats van te proberen alles tegelijk aan te pakken, kies je beter één of twee doelen om je op te concentreren. Op die manier is de kans veel groter dat je je eraan houdt.
Wil je meer rust creëren? Ontdek onze simple self-care hacks die jouw hoofd leeg maken.
2. Je progressie bijhouden
Het bijhouden van je voortgang heeft twee grote voordelen: het laat je zien hoe ver je al bent gekomen, en het moedigt je aan om mindful te blijven over je doel.
Er zijn veel manieren waarop je je vorderingen op weg naar je doel kunt bijhouden. Je kunt een spreadsheet bijhouden met je dagelijkse of wekelijkse activiteiten; je kunt dagen afvinken op je kalender; je kunt een dagboek bijhouden en schrijven hoe je je voelt en of je vooruitgang boekt of niet. Zoek een techniek die voor u werkt.
3. Plan vooruit en maak een schets van je plan
Bedenk je voornemens niet op Oudjaarsdag, maar stel je plan al wat eerder vast. Zo ben je veel meer bewust van je plan!
Eigenlijk ga je je bij deze stap afvragen hoe je je voornemen gaat aanpakken! Welke mensen kan je inschakelen voor hulp als je het eventjes moeilijk hebt? Of moet ik meer het positief denken oefenen? Maak dus een plan voor jezelf als houvast.
4. Bouw voort op bestaande gewoonten
Veel van wat we elke dag doen is een gewoonte. De tijd dat je opstaat, je ochtendroutine, wat je eet als ontbijt, of je een kop koffie pakt op weg naar je werk...allemaal gewoontes.
Wanneer je nieuwe gewoontes in je leven wilt toevoegen, kan het nuttig zijn om voort te bouwen op een bestaande gewoonte. Als je bijvoorbeeld beter wilt worden in het eten van je ontbijt, kun je proberen een banaan te eten vlak voordat je onder de douche springt: op die manier is de kans kleiner dat je het helemaal vergeet.
5. Wees verantwoordelijk
Verantwoording is een krachtige motiverende kracht. Als jij de enige bent die van je doel afweet, is het heel makkelijk om die koekjes op te eten, dat hardlooprondje over te slaan, of je dagelijkse doelstelling voor het aantal woorden van je boek te negeren. Maar als er andere mensen bij betrokken zijn, zul je veel eerder doen wat je hebt gezegd dat je zult doen.
6. Praat erover
Houd je voornemen niet geheim. Praat er juist over met familieleden en vrienden, zo kunnen zij jou ook helpen om jou doel te bereiken. Het beste om te doen is dat je een ander maatje vind die hetzelfde voornemen heeft. Daardoor kan je elkaar motiveren en steunen!
7. Beloon jezelf
Beloon jezelf als je een tijd goed bezig bent. Beloon jezelf niet met ontmoedigend gedrag. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet gaan belonen met eten, als jouw voornemen is om af te vallen. Kies er dan voor om juist naar een film te gaan of om nieuwe fitnesskleding te kopen. Beloon jezelf dus juist met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat.