arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartBraav Lifestyle

Waarop moet je letten als je een wetsuit koopt?


Waarop moet je letten als je een wetsuit koopt?


Je eerste triatlon gepland? Of gewoon zin om de hele zomer in the outdoors te zwemmen? Hier ontdek je hoe je een wetsuit kiest, en waarop je moet letten bij je aankoop. 

Eerst en vooral: we hebben het hier over triathlon wetsuits. Anders dan surf wetsuits mag een triatlon wetsuit maximaal 5mm zijn. Een wetsuit beschermt je niet alleen tegen de koude, geeft ook extra drijfvermogen. Kortom: door het dragen van een wetsuit spaar je energie - je hebt minder beenkracht nodig- en die kan je in een triatlon goed gebruiken bij het fiets- en looponderdeel. 

Een wetsuit kost al snel een stevige duit, maar het is wel een investering waarmee je al snel een paar jaar verder kan. Om zwemmers te helpen bij hun aankoop organiseerde onze favoriete triatlonwinkel Addict Store een testmoment in het Boekenbergpark om aan den lijve te ondervinden welke wetsuit het best bij je past. 

Daar leerde ik het volgende.

Belangrijk is om pre-aankoop je het volgende af te vragen: 

  • Hoe vaak zal ik mijn pak gebruiken? Is een pak huren misschien een betere optie? 
  • Hoe belangrijk is extra drijfvermogen voor mij?
  • Hoeveel wil ik eraan uitgeven?

Over naar de volgende stap. 

Wetsuit kopen, waar moet ik op letten?

Techniek & zwemslag

Heb je een goede ligging in het water? Mooi, dan heb je minder drijfvermogen nodig rond het middel en de benen. Over het algemeen hebben beginnende atleten meer drijfvermogen nodig. Hou daar rekening mee. 

Weet ook dat de meeste pakken ontwikkeld zijn voor borstcrawl. Zwem je enkel schoolslag? Informeer je hierover bij de verkoper, want er bestaan ook specifieke pakken voor.  

Panelen

Een wetsuit wordt opgebouwd uit panelen. De instapmodellen hebben vaak minder panelen dan de duurdere varianten. Panelen zorgen voor functionaliteit. In principe kun je wel zeggen; hoe meer panelen hoe beter de pasvorm. De panelen bij de schouders en oksels moeten dunner zijn om je beweeglijkheid te optimaliseren.

De pasvorm

De pasvorm ervaar je uiteraard pas als je het pak aan hebt. (Dank, Addict Store!) De uitdrukking "strak in het pak", is absoluut waar voor wetsuits. Die moeten erg aansluiten aan je lichaam. Zo hard, dat dat op het land een beetje onaangenaam voelt, maar in het water je bewegingsvrijheid niet wegneemt. 

Zorg dat er geen luchtbubbels zijn tussen je huid en het pak. En let vooral op knieholtes, liezen, oksels, mouwen en hals want als daar een ophoping van water ontstaat is je pak te groot, of heb je het niet goed aangetrokken. 

De maat

 

Dit is een lastige. Maten zijn net als bij kleding niet universeel. Raadpleeg daarom altijd de maattabel van het merk. Meten=weten in dit geval. Meet je eigen heup-, taille- en borstomvang. Een mouw of pijp die net een cm. te lang of te kort is maakt veel minder impact dan een pak dat niet nauw genoeg sluit en luchtbubbels ontwikkelt.

Je hoort het al: fysiek passen is dus een must, want je kan de beste pasvorm voor jouw lichaam niet zomaar uit een maattabel afleiden. 

 

Mijn keuze

Het werd een moeilijke keuze tussen enerzijds een pak van Sailfish of een van Zone 3. Het werd uiteindelijk de Aspire van Zone3. Die zat op mijn lijf gegoten, en ik voelde amper weerstand in het water. Flexibel en comfortabel, zoals een suit moet zijn, en het hielp mijn drijfvermogen!

Meer info? Rep je naar addictstore.com, of naar één van hun winkels in Wilrijk of Antwerpen.