Braav Lifestyle
Hoe kies je de juiste racefiets?

Op zoek naar je eerste racefiets of misschien upgraden naar iets nieuws? Welkom! In deze blogpost bespreken we de stappen die je moet overwegen in je onderzoek, en hopelijk, vernauwen we je focus in wat een zeer overweldigende aankoopbeslissing kan zijn.
How about myself? Ik, Elise, rijd met een Scott Foil Rc 20, de meest veelzijdige aero-fiets op de markt. Ideaal voor mijn profiel!
We gingen ten rade bij Mias, de marketingverantwoordelijke bij SCOTT Benelux voor een spoedcursus.
- Wat heb je nodig als je begint met wielrennen?
Afhankelijk van welk niveau je wilt gaan rijden heb je andere noden. Dit is een zeer cruciaal punt, want iemand die bijvoorbeeld voor de eerste keer een racefiets wilt aankopen om te zien of hij het leuk zou vinden heeft helemaal niet de nood of must om meteen met een elektronische groepset te gaan rijden. Terwijl iemand die een koersfiets koopt om meteen te starten met competitie kan zich al wat hoger opstellen (indien de leeftijd het toelaat). Als nieuweling, aspirant, … moet je uiteraard nog niet mikken op die super hoge prijsklasses. Maar voor iemand die meteen als belofte zou starten kan je mikken op een carbonframe, elektronische groepset, carbon wielen, …
Naast je fiets komen er uiteraard ook wat extra's bij te pas, denk maar aan kledij en accessoires zoals helm en schoenen, …
- Waarop moet je letten bij de aankoop van je eerste racefiets?
In één zin: dat de fiets past bij het geen wat je wilt gaan doen. Hiermee bedoel ik: ga je competitie op hoog niveau doen, gaan we zeker geen goedkope groepset aanprijzen omdat deze ook gewoon niet stevig genoeg zijn. Maar ook voor je remmen heb je verschillende opties: schijfremmen of velgremmen. Bij SCOTT is het enkel schijfremmen bij het hogere segment. Maar er zijn ook schijfremmen die met een mechanische remkabel werken. Dit is echter af te raden.
Is de fiets de correcte maat voor jou, is de vertanding van het versnellingsysteem correct? Bij jongere leeftijden zijn er verplichtingen van vertanding. Vanaf beloften valt deze regel weg.
- Hoe weet ik welke framemaat ik heb?
Hierbij kijken we naar je lengte en vaak is dit meteen duidelijk. Maar je kan je ook laten opmeten om zo een maatbepaling te doen. Op deze manier krijg je een correcte tabel in welke maat jij met je binnenbeenlengte, armlengte, … zou zitten.
Afhankelijk van merk tot merk maar ook model tot model kan een persoon van 1m75 een S (52) of m (54) nodig hebben. Maar ook de lengte in cm’s kan variëren van merk tot merk.
- Wat voor materiaal van frame kies ik best?
Wil je een goedkoop instap model, richt je dan op aluminium. Deze frames zijn goedkoper in productie, waardoor je een duurdere groepset kan veroorloven. Bij Shimano is de Ultegra & 105 groep zeer gegeerd, in combinatie met een aluminium frame kan je al een fiets met Shimano105 vinden voor €1.999 tegenover €2.699 voor een carbon frame.
- Nog tips voor de beginnende vrouwelijke race fietster?
Veel racefietsen zijn opgebouwd als ‘herenmodel’. Dit wil zeggen dat ze de fiets opbouwen rond de man. Enkele voorbeelden, langere stuurpen, bredere sturen, grotere vertanding, … Let erop dat je als vrouw zeker kijkt dat de fiets toch minstens wat basis op maat kan gezet worden, dit zal vaak met meerprijs zijn aangezien ze onderdelen zullen moeten vervangen. Maar het comfort achteraf zal de ervaring alleen maar verbeteren!
Thanks Mias.
Helder en duidelijk.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.