arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartWorkout & tips

3 belangrijke fouten die ik heb gemaakt tijdens mijn eerste marathon


marathon


Vermijd het maken van deze al te veel voorkomende fouten van marathonlopers.

1. Ik startte veel te snel

Omdat je wordt meegesleept door de menigte en de adrenaline, gaan je eerste kilometers misschien bedrieglijk gemakkelijk. Dit was het geval bij mijn marathondebuut. Mijn eerste 5 km waren boven mijn limiet. Met het gevolg dat zo'n start een "crash and burn" effect heeft. Tegen de 20ste kilometer was ik uitgeput en kon ik van de rest van de race niet meer 'genieten'. 

Ik had geen strategie om mijn tempo onder controle te houden, ik wist niet eens wat mijn normale tempo was! 

Hoe dit te vermijden: 

Een strategie voor je tempo kan al veel van deze problemen voorkomen. Voor de meeste beginnende en gevorderde marathonlopers is het plannen van gelijke tussentijden de meest effectieve en eenvoudige strategie voor je tempo. Bepaal van tevoren je streef tempo en houd je daar op de wedstrijddag aan.

Sidenote: Getrainde atleten lopen een 'negatieve split', wat betekent dat de tweede helft sneller is dan de eerste.

2. Ik had niet genoeg brandstof

Tijdens mijn marathontrainingen vooraf, had ik nooit de behoefte om tijdens een loopje bij te tanken. Dit omdat de meeste van mijn trainingen minder dan 2 uur lang waren en afgewerkt werden op een haalbaar tempo.

Echter, tijdens de race wil je je prestatiepotentieel maximaliseren. Om dit te doen, heb je simpelweg brandstof nodig.

Koolhydraten zijn de beste bron van energie die je nodig hebt voor elke vorm van duursport. Voor mij was het een absolute gamechanger toen ik koolhydraten weer in mijn dieet opnam. 

Conclusie:

Veel marathonlopers tanken gewoon niet goed. Ze weten niet wat ze moeten nemen, hoeveel ze moeten nemen, of wanneer ze het moeten nemen. 

Eigenlijk komt het hierop neer: het lichaam is een machine die brandstof nodig heeft. Train je eetpatroon van tevoren en experimenteer met voeding voor en tijdens de loop. Als je eenmaal weet wat je aankunt, blijf dan bij wat werkt. Ik raad aan om 15 minuten voor de start één energiegel te nemen en vervolgens om de 45-60 minuten van de race één.

3. Ik droeg een gloednieuwe outfit 

Natuurlijk wil je schitteren op de grote dag, maar probeer je race outfit thuis uit. 

Les geleerd: Als je er niet mee getraind hebt, race je er ook niet mee. Kies een goed gedragen loopoutfit waar je aan gewend bent, zodat je kleding je niet verrast met problemen zoals schuurplekken of jeuk.Weet je niet goed hoe je moet starten aan een halve marathon? Onze loopfreak Elise heeft enkele tips op een rijtje gezet om jezelf goed voor te bereiden.