arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart


Workout & tips

De effecten van Padel op je gezondheid


De effecten van Padel op je gezondheid


Buiten de frustraties die Padel ons elke week geeft tijdens het zoeken naar een veld, is het toch bewezen dat deze populaire sportrage een positief effect heeft op de gezondheid. Wat is het aanbevolen dieet voor en na een training of wedstrijd? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Padel? Hier zijn alle wist-je-datjes die handig zijn om te weten voor je gaat spelen.

Wat is Padel? 

Nog even kort voor iedereen, die het voorbije jaar is ingedommeld in een winterslaap: Padel is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en levert meer spelplezier op.

Dus: strategie is bij padel belangrijker dan kracht!

 Padel x Bjorn Borg

Wat zijn de belangrijkste gezondheidseffecten van Padel?  

  1. Verbetert je coördinatie, beweeglijkheid en reactievermogen. 
  2. Helpt lichaamsaandoeningen te voorkomen door de elasticiteit te optimaliseren.
  3. Het vereist 4 spelers en is perfect om tijd door te brengen met nieuwe vrienden of plezier te maken met je eigen vrienden. (!) Ideaal dus voor sociale dieren. 
  4. De speler verwerft zelfdiscipline die ook zeer nuttig is op andere gebieden van het leven zoals school en werk.
  5. Je bent voortdurend "up & running", wat je cardiovasculaire systeem een flinke boost geeft en je de nodige endorfines bezorgt. 
  6. Je verbrandt tot 400 calorieën per spel.
  7. Het zou helpen tegen migraine aanvallen en op die manier je rust en slaap optimaliseren.

Welk lichaamsdeel train je het meeste bij het spelen? 

Het is aangetoond dat dynamische-aerobe sporten zoals Padel, indien uitgevoerd in gematigde hoeveelheden maar constant in de tijd, in staat is om cardiovasculaire risico's te verminderen. Deze sport helpt namelijk enerzijds om gewicht te verliezen, anderzijds om de waarden van de bloeddruk te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval en hartziekten afneemt.

De arm is het deel van het lichaam dat het meest betrokken is bij het Padelspel,  Het voordeel voor de bovenste ledematen is dat de coördinatie en de musculatuur worden verbeterd. De spierontwikkeling van de armen is compleet, want de bewegingen die plaatsvinden om met het racket te slaan zijn talrijk en steeds verschillend. Hierdoor train je voortdurend niet alleen je armen, maar ook je schouders en onderarmen.

Padel x Bjorn Borg

Wat kan je best eten voor het spelen van Padel? 

Do's 

Koolhydraten: onvervangbaar omdat een belangrijke energiebron zijn. Volle granen verdienen de voorkeur: pasta, brood, rijst, spelt, boekweit. Op die manier krijgen we energie die langzaam en langdurig vrijkomt, zonder dat we bang hoeven te zijn dat we buiten adem en zonder energie komen te zitten.

Desserts (Hooray!): vooral taarten die fruit, granen en enkelvoudige suikers bevatten zijn een uitstekende bron om uit te putten tijdens fysieke inspanningen.

Bananen: het perfecte voedingsmiddel voor het sporten door de aanwezigheid van kalium en magnesium. Levert die micronutriënten (vitaminen en mineralen) die een sporter nooit mag missen.Don'ts

Eiwit: Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten zijn noodzakelijk voor de reconstructie en regeneratie van pezen: ze moeten daarom bij voorkeur na een wedstrijd worden geconsumeerd.

Groenten: Lichamelijke activiteit stelt het lichaam bloot aan de werking van vrije radicalen, dus de inname van groenten en fruit is essentieel vanwege hun gehalte aan vitaminen en mineralen met een antioxiderende werking. Vezels kunnen echter de spijsvertering vertragen, zodat ze niet ideaal zijn om te consumeren in de buurt van het tijdstip van de wedstrijd.

Vetten: Vetten zijn niet geschikt voor het metabolische type dat een Padelspeler nodig heeft, vanwege de hoge intensiteit van de verbruikte energie.