arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartWorkout & tips

Hoe ik begon met triatlon + tips om zélf aan de slag te gaan


Hoe ik begon met triatlon + tips om zélf aan de slag te gaan


Ik, Elise, trok pas voor het eerst hardloopschoenen aan op mijn 18/19 jaar, en liep op mijn 23e de 10 miles mee. Mijn eerste wapenfeit als "duursporter". Vanaf toen kreeg ik de smaak te pakken en volgden er al snel enkele marathons. Eens die afgevinkt waren van de bucket list, ging ik op zoek naar andere challenges...

Wie mij een beetje kent, weet dat ik naast hardlopen een brede interesse heb in heel wat andere sporten. Ik wissel looptrainingen nog steeds af met yoga, pilates, krachttraining, noem maar op. Aangezien spinning en zwemmen ook wel eens in mijn weekplanning dacht ik "oké, op naar de volgende uitdaging. Waarom niet eens een triatlon proberen?"

De afwisseling trok me er meteen in aan, het sociale aspect (fietsen in groep!), het feit dat er een afstand is voor iedereen, enzovoort. Na een succesvolle kwart en halve, vond ik dat het tijd was om een beetje 'professioneler' te trainen. 

Aangemoedigd door enkele medesportievelingen sloot ik me aan bij Jeroen van 185 Coaching

Ik merk aan de vragen die ik krijg over mijn trainingen dat sommigen interesse hebben in triatlon of multisport maar nog nét dat allerlaatste zetje nodig hebben om overtuigd te worden.

Prikkelt het bij jou ook om zélf van start te gaan met deze holy grail der duursporten? Of heb je de 'swim bike run'-microbe al te pakken en wil je jezelf naar een hoger niveau tillen?

Dit zijn alvast mijn antwoorden op de vragen die ik het vaakst hoor:

"Wat heb ik nodig van materiaal?" 

Cliché, maar je hebt uiteraard een goed paar hardloopschoenen nodig, een fiets (helm & klikpedalen) en een zwempak. Een sporthorloge met hartslagmeting is absoluut geen overbodige luxe. 

De benodigde sportartikelen om te zwemmen of te lopen spreken voor zich. Maar hoe weet je nu welke fiets je best kiest, en hoe of je de juiste positie inneemt op de fiets? Dat is uiteraard allemaal heel persoonlijk. Voor wie veel tijd wil doorbrengen op de fiets, kan een bikefitting handig zijn, zodat je veel blessureleed kunt voorkomen. 

Hierbij wordt jouw positie op de fiets volledig uitgemeten, zodat je de beste trapkracht kan genereren, een comfortabele houding kan hebben enzovoort. Als je zo veel uren op die fiets zal doorbrengen, wil je dat die dingen goed zitten zodat je er ook het meeste plezier aan beleeft.

  

"Bij welke trainer zit jij & heb ik meteen een coach nodig?"

Als je pas begint met triatlon, kan het tegen-intuïtief voelen om meteen met een coach aan de slag te gaan. Het lijkt er immers op alsof dat enkel voorbehouden is aan topatleten. De waarheid is echter dat je als beginner het meeste baat hebt bij een investering in begeleiding, vooral bij de start-up.

Aarzel dus niet om eens te luisteren naar een "professional". Afgezien van de fysieke en mentale eisen, is triatlon een ervaringssport, Een goed geïnformeerde coach die alles al heeft gezien, kan je wapenen tegen de valkuilen en veelgemaakte fouten die een nieuwe atleet maakt. 

Een coach leert je hoe je door het hele trainings- en raceproces moet navigeren en werkt samen met jou aan een eerste blauwdruk voor succes in alle aspecten van de sport. Bovendien is jouw trainer er ook gewoon om je te motiveren wanneer nodig. 

Dat brengt ons naadloos tot de volgende vraag: 

"Wat voor trainingsschema volg jij?" 

Dat van mijn coach dus! Ik heb een tijdje zonder schema's doelloos rondgesport en me geamuseerd, maar ik merk wel dat mijn conditie dan simpelweg stagneert. Ook neig ik af en toe wel eens om in overdrive te gaan. Dat weet ook mijn trainer en die speelt daar handig op in. Via TrainingPeaks krijg ik een schema ingeladen, dag per dag, een training kleurt groen als die netjes is afgewerkt. Atleten en een groene TrainingPeaks, het is iets bijzonders...

Mijn trainingsschema is uiteraard strikt persoonlijk en baseert zich op de waarden die tijdens een lactaattest of FTP werden gemeten. Uit zo'n test kan je bakken informatie halen (je anaerobe drempel, lactaatwaardes, noem maar op). Een aanrader dus. 

  

"Wat is je doel voor 2022?"

Het kriebelt om toch een volledige triatlon van de bucketlijst te kunnen schrappen. Keep you posted! 

Heb jij vragen/opmerkingen/suggesties? Mail ons via braavfitness@gmail.com