arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartWorkout & tips

Proteïne shakes: het ultieme hersteldrankje of een regelrechte dikmaker?


proteineshakes


Eiwitpoeder, een ideaal ingrediënt in je post-workout snack, of een dikmaker?

3 mythes ontkracht:  

1. Proteïne shakes maken vrouwen 'bulky'

Omdat vrouwen lagere testosteronniveaus en hogere oestrogeenniveaus hebben, worden ze niet zo dik als mannen. Een dieet rijk aan magere eiwitten zal vrouwen helpen spieren op te bouwen, maar niet in hetzelfde tempo als mannen. Voor beide geslachten geldt dat het nog steeds weken/maanden van consequente training en goede voeding kost om zichtbare spieren op te bouwen.

Eiwitpoeder zou vrouwen een 'mannelijk gespierd' lichaam geven. Net als bij elke vorm van krachttraining bestaat er onder vrouwen een reële angst dat proteïnepoeder hen een mannelijk en volumineus lichaam zal geven. Hoewel proteïnepoeder helpt bij spiergroei, zijn er verbazingwekkend veel andere factoren die bepalen hoeveel spieren vrouwen zullen opbouwen, waaronder hormonen, lichaamsstructuur en trainingstype. In werkelijkheid heeft eiwitpoeder net zoveel kans om je "breed" en gespierd te maken als elk ander eiwitrijk voedingsmiddel.

2. Proteïne shakes zijn enkel bedoeld voor krachtsporters

Om heel eerlijk te zijn, heeft eigenlijk niemand eiwitpoeder nodig - ongeacht welke sport of lichaamsbeweging je beoefent. Maar de algemene opvatting is dat eiwitpoeder alleen goed is na gewichtheffen, en niet na cardio-gebaseerde activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Maar daar wringt het schoentje dus,  want in feite is het consumeren van voldoende eiwit voor herstel belangrijker voor duursporters, waar de kans op spierafbraak vrij groot is.

3. Je moet je shake binnen 30 minuten na training drinken

Dit is een klassiek fenomeen in de sportschool: zodra je klaar bent met trainen, is het van cruciaal belang dat je binnen een periode van 30 minuten een shake drinkt om de spiergroei te maximaliseren. Hoewel er aanwijzingen zijn dat je lichaam gevoeliger is voor voeding na de training, zijn de meeste experts het erover eens dat wat je direct na de training doet veel minder uitmaakt dan de hoeveelheid eiwitten die je de hele dag binnenkrijgt. Kortom, maak je niet druk - zorg er gewoon voor dat je alles inneemt voordat je naar bed gaat.

4. Minder proteïne inname is een geweldige manier om af te vallen

Integendeel, te weinig proteïne in je dieet kan het moeilijk maken om overtollig vet kwijt te raken. Het gevoel van langer vol zitten houdt je weg van hunkeren en hongergevoelens en een verhoogd metabolisme zal je workout routine versterken en positieve resultaten laten zien.