Workout & tips
Faster after fasting: is intermittent fasting gunstig voor hardlopers?

Intermittent fasting (IF) betekent per definitie dat je je voedselinname beperkt tot een bepaald aantal uren, het zogenaamde "eet venster". De meest gebruikelijke manier is om 16 uur te vasten en dan je maaltijden binnen de volgende acht uur te eten. Je eerste maaltijd neem je bijvoorbeeld om 12 uur 's middags, de laatste om 20 uur.
De afgelopen twee jaar spraken artsen en fitness goeroes wereldwijd lovend over deze nieuwe dieet rage. Door te vasten zou je gewicht verliezen, beter slapen, betere fitness resultaten boeken enzovoort...
Op wetenschappelijk niveau was er ook enig bewijs na onderzoek bij dieren waaruit bleek dat calorierestrictie enkele belangrijke gezondheidsvoordelen kan hebben. Zo zouden dieren die minder calorieën consumeren, kennelijk langer leven.
Er is heel veel voer voor discussies, en het laatste woord is er nog niet over gezegd. Maar waar we graag achter willen komen, is een antwoord op de vraag of IF veilig en/of heilzaam is voor hardlopers en recreatieve sporters in het algemeen. Kun je IF combineren met 5-8 uur sport per week? Verbetert het je training? Moet je je training aanpassen?
Pro:
Naast gewichtsverlies zou IF de productie van het menselijk groeihormoon (HGH) stimuleren, cellulaire ontstekingen verminderen, diabetes type 2 voorkomen door de bloedsuikerspiegel verlagen en het slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen. Allemaal voordelen door simpelweg aan te geven wanneer je gedurende de dag eet...
Contra:
Aangezien profatleten veel meer voeding nodig hebben dan recreatieve atleten en ze de opname van deze voedingsstoffen over de dag moeten verspreiden als ze meerdere dagelijkse sessies hebben, lijkt deze aanpak geen optimale optie.
Voor recreatieve atleten, die korter en minder intensief trainen en dus minder energie nodig hebben, kan tijdelijk vasten echter wel geschikt zijn, vooral voor gewichtsbeheersing. Er zijn echter enkele aanvullende maatregelen die moeten worden overwogen:
- Pas de timing van je training en maaltijden aan: ze moeten goed op elkaar zijn afgestemd
- Beginners in duursport moeten eerst mét brandstof trainen voordat ze met fasten trainingen gaan experimenteren
Conclusie:
Begin mild en langzaam en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen. Probeer één dag per week te vasten in plaats van alles in één keer. Begin misschien met 10/12 uur vasten en werk je weg omhoog.
Je hoeft je niet te haasten, je vindt na verloop van tijd wel wat het beste voor je werkt. Het belangrijkste is, heb plezier en wees veilig! Praat met je dokter en doe je onderzoek.
Benader IF zoals je een nieuw hardloopprogramma zou benaderen - met opwinding en energie - maar ook met de nodige voorzichtigheid en aandacht.
Het Braav-team testte Intermittent Fasting uit, ontdek hier wat onze ervaringen zijn.