arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart



Workout & tips

Tips om een lopersknie te vermijden


Tips om een lopersknie te vermijden


Je hebt eindelijk de smaak te pakken. De kilometers vliegen voorbij. De loopsessies zijn niet langer een marteling. Maar dan... AU. Een steek aan de buitenste kniebobbel die geleidelijk aan erger en erger wordt...

Klinkt het bekend in de oren? Je bent niet alleen. De lopersknie is èèn van de meest voorkomende hardloopblessures.

Het "tractus iliotibialis frictie syndroom", ofte lopersknie of runner’s knee genoemd is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers. Die zogenaamde iliotibiale band is de peesplaat die aan de buitenzijde van je bovenbeen loopt van de heup naar de knie. Deze plaat zorgt enerzijds voor de stabiliteit van de knie tijdens het hardlopen maar helpt ook bij de krachtoverdracht van bil naar onderbeen tijdens de afzet bij het hardlopen.

Er zijn heel veel oorzaken te noemen voor een lopersknie, gaande van (plotse toename van) trainingsuren, onvoldoende kracht of core-stabiliteit. Maar het kan evengoed te wijten zijn aan een niet zo optimale looptechniek of schoeisel. 

Onder het mom "beter voorkomen dan genezen", hierbij enkele tips om ter harte te nemen: 

  • Kracht! Train die bovenbeenspieren- en billen door wekelijks enkele krachtsessies op te nemen in je workoutschema. 
  • Train je core stabiliteit
  • Foamrollen kan helpen om je spieren en zachte weefsels los te maken door middel van je lichaamsgewicht. 
  • Voor de keuze van je loopschoenen, vraag je best advies aan de medewerkers van een hardloopspeciaalzaak. Doe een test op de loopband en luister vooral naar de goede raad van de ervaringsdeskundigen. 

    Is het al te laat? Dit zijn enkele stappen om te ondernemen: 

  • Aanpassing, vermindering of tijdelijke onderbreking van je training wordt aangeraden. Zet zowel je trainingsomvang als -intensiteit op een lager pitje. 
  • Zoek een vervangende sport die deze pijnklachten niet uitlokt. Vaak is dat fietsen, bijvoorbeeld.
  • Maak een afspraak bij een kinesist of fysiotherapeut voor ondersteunende oefeningen, behandeling en bekijk samen je looptechniek.
  •