arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartWorkout & tips

Voorbereiding halve marathon


halve marathon


1. Kies een passend loopschema 

Passend in de zin: een schema dat voor jou haalbaar is. Zegt je schema dat je dagelijks moet hardlopen maar is dat niet haalbaar door een drukke job? Wees realistisch en zoek dan een ander loopschema, verdeeld over minder trainingsdagen.

2. Versterk je spieren 

Het belang van een sterke core is niet te onderschatten. Spierversterkende oefeningen dragen indirect bij tot de verbetering van je looptechniek en je lichaamshouding, waardoor de kans op blessures verkleint. 

3. Varieer met alternatieve sporten

Af en toe een alternatieve training aan je planning toevoegen is geen slecht plan. Een ritje met de racefiets of enkele kilometers op een roeimachine houden evengoed je conditie op peil, zijn goed voor je duurvermogen en je traint er andere spieren mee. 

4. Neem voldoende rust 

Rustdagen zijn ook een vorm van training. Het is namelijk essentieel om je lichaam de kans te geven zich te herstellen. Om op de raceday te kunnen schitteren in je beste vorm, las je de week voordien een zogenaamde "taperweek" in waarbij je de laatste twee dagen vooraf niets doet van sport. 

5. Bestudeer het parcours vooraf

Waar zitten die hellingen? En waar zijn de bevoorradingsposten?  Altijd fijn om te weten hoe het parcours in elkaar zit. Dan kan je je race mentaal ook beter opsplitsen in behapbare deeltjes.

6. Denk na over je outfit

Draag. Geen. Nieuwe. Loop gear. Dat is de gouden regel. Test alles vooraf. Van je sokken tot je sportbeha! Zo voorkom je vervelend geschuur of andere onvoorziene lastigheden. 

7. Maak een voedingsplan voor tijdens de race

Denk vooraf na over fueling tijdens de race (en test dat ook tijdens je trainingen). Iedereen reageert anders op gelletjes en sportdrank. Een gelletje een kwartier voor de start en dan eentje om de 45 minuten is de doorsnee regel. 

8. Vertrek niet te snel 

De adrenaline stroomt door je lichaam, en de mensenmassa, het startschot en de opzwepende muziek maken dat je extreem snel gaat rennen in het begin. Wees echter voorzichtig in al dat enthousiasme, je moet nog 21 kilometer mee! ;-)

9. Vergeet niet te juichen aan de finishlijn! 

Je finishfoto is a lifetime memory, smile! You did it! 

10. GENIET! 

Weet je niet goed wat meenemen tijdens het hardlopen? Wij hebben enkele running essentials voor jou opgelijst!