arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart



Workout & tips

Wat te eten voor/tijdens/na een training


Wat te eten voor/tijdens/na een training


Er is een onmiskenbaar verband tussen eten en trainen. Weten wanneer en wat je moet eten kan een enorm verschil maken in de kwaliteit van je trainingen. 

Het is logisch dat de beste voeding voor het sporten afhangt van het type training en natuurlijk van iemands doelen.


Voor

Wanneer: Idealiter 2 tot 3 uur voor het sporten, om het lichaam de tijd te geven de maaltijd te verteren.

Wat: Bij voorkeur een maaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten.

Waarom: Koolhydraten = energie. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose, komen in onze spiercellen terecht en geven ons brandstof om maximaal te kunnen trainen. Je spieren slaan glucose op in de vorm van glycogeen en putten uit deze reserves wanneer je ze aan het werk zet. 

Voorbeelden: een mueslireep, bananen, volle granen, havermout, of yoghurt en fruit


Tijdens


Wat: Of je nu een professionele atleet bent die meerdere uren traint of je hebt een lage tot matige routine, houd je lichaam gehydrateerd met kleine, regelmatige slokjes water.

Let op dat je niet hoeft te eten tijdens een training van een uur of minder. Maar voor langere, krachtige trainingen met een hoge intensiteit wordt aanbevolen om elk half uur 50-100 calorieën aan koolhydraten te eten.

Waarom: Het bijvullen van extra koolhydraten tijdens de trainingssessie kan helpen om het bloedglucosegehalte op peil te houden, zodat uw spieren en hersenen tijdens de training van brandstof worden voorzien. Bovendien haalt u zo het maximale uit uw trainingssessie door de intensiteit langer vol te houden.

Voorbeeld: energy gels, repen, een banaan, rozijnen,... 


Na


Wanneer? Binnen twee uur na jouw trainingssessie, indien mogelijk. 

Wat: Om je spieren te helpen herstellen en hun glycogeenvoorraden te vervangen, eet je een maaltijd die zowel koolhydraten als eiwitten bevat. Zoek voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn om de opname van voedingsstoffen te versnellen.

Waarom: Het eten van de juiste voeding na het sporten kan je helpen te herstellen, spieren op te bouwen en je voor te bereiden op uw volgende training.

Voorbeeld

Koolhydraten: chia pudding, crackers, havermout, zoete aardappelen...

Eiwitten: chocolademelk, eieren, kwark, pindakaas,...

Gezonde vetten: avocado, noten, kokosolie...